SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

e protein

  • Trening siłowy powoduje celowe uszkodzenia włókien mięśniowych, a białko jest potrzebne, aby stymulować wzrost mięśni i proces ich naprawy. Maksymalna synteza białek mięśniowych jest kluczem do optymalnej adaptacji i regeneracji po ciężkich treningach. Ilość białka niezbędna do osiągnięcia maksymalnej syntezy białek mięśniowych, została dobrze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16809 Data: 2020-02-29 12:29:07
  • Bez względu na to, jak ciężko trenujesz, ważne jest również, to co robisz po treningu. Trening sam w sobie działa tylko jako bodziec do przyrostu siły i mięśni. Aby został on odpowiednio wykorzystany, ciało musi być prawidłowo odżywione, składnikami odżywczymi/związkami potrzebnymi nie tylko do ułatwienia regeneracji, ale także do zapewnienia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3490 Data: 2020-02-06 08:22:56
  • W sportach wytrzymałościowych, takich jak bieganie, dieta zawodnika odgrywa kluczową rolę. Biegacze poddają swoje ciała intensywnemu wysiłkowi, co prowadzi do zwiększonego zapotrzebowania na składniki odżywcze i poszczególne substancje biologicznie aktywne. Często optymalizacja efektów treningu oraz samopoczucia wymaga suplementacji związkami o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1497 Data: 2024-02-07 12:05:36
  • Tryb życia, szczególnie spora ilość pracy, obowiązki w domu, treningi, często sprawiają nam spore problemy, jeżeli chodzi o dietę i jej przygotowanie. Problemy tego typu często przytrafiają się osobom początkującym i niezdecydowanym, które jeszcze nie do końca zmieniły swój wcześniejszy tryb życia, a są w trakcie tego procesu. Jakość w praktyce [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10920 Data: 2017-07-02 11:28:53
  • Pistacjowa mleczna kanapka

    Artykuł
    Fitkuchnia

    Czego potrzebujemy: 30 g chrupaków - 8 sztuk wafli lub Proteineo 200 g serka wiejskiego lekkiego 15 g erytrytolu 1 g matchy - można pominąć 10 g żelatyny + 100 ml wody 60 g Pistachio nutwhey 60 g Protein Chocolate Jak wykonać: 4 sztuki wafli układamy w pojemniku wyłożonym folią aluminiową. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Serek wiejski [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1947 Data: 2019-03-24 08:50:39
  • Piłkarze jako atleci wysokiego poziomu, potrzebują siły, wytrzymałości, a także pobudzenia i koncentracji. Dbając o kompleksowe wsparcie żywieniowe, piłkarze mogą nie tylko poprawić swoje bezpośrednie parametry fizyczne, ale także ogólną odporność organizmu na obciążenia treningowe i meczowe, co przekłada się na lepsze wyniki na boisku i mniejsze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1259 Data: 2024-02-13 12:14:11
  • [...] skóry i zmniejszenie przeznaskórkowej utraty wody (TEWL). Kolagen należy do jednych z podstawowych białek w ustroju człowieka, stanowi nawet 25% masy wszystkich protein. Kolagen buduje np. elementy tkanki łącznej (więzadła, ścięgna), zapewnia elastyczność skórze (obok włókien keratynowych), podtrzymuje strukturę kości i zębów, jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3885 Data: 2021-11-07 12:10:40
  • Co to jest próg leucynowy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko składające się z aminokwasów to jeden z najważniejszych składników budujących nasz organizm. Mówi się, iż dla osób ćwiczących i budujących masę mięśniową im więcej białka dostarczamy, tym lepiej. Czy faktycznie jest to prawda i o czym mówi próg leucynowy? Można spotkać teorie mówiące o tym, że w jednym posiłku nie powinniśmy wchłonąć więcej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10276 Data: 2018-04-04 11:02:50
  • Węglowodany a ryzyko zgonu

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] udowodniono nawet różnicę pomiędzy oddziaływaniem na glikemię ryżu brązowego i białego. Zapewne należy znaleźć umiar we wszystkim. Z niewiadomych względów autorzy do źródeł protein i tłuszczów zaliczyli warzywa, które są głównym źródłem węglowodanów. Referencje: Seidelmann SB1, Claggett B1, Cheng S1, Henglin M1, Shah A1, Steffen LM2, Folsom AR2, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1376 Data: 2019-01-06 13:38:37
  • [...] Cię do stagnacji! Nie jesz wystarczająco dużo białka Białka są jednym z elementów diety, których nasz organizm nie może magazynować na zapas. Oznacza to, że spożywanie protein w diecie powinno mieć charakter ciągły i stale w naszych posiłkach powinno znajdować się wysokiej jakości białko. Ilość białka w diecie osoby trenującej, pod kątem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19900 Data: 2019-05-30 18:46:24
  • Dążenie do uzyskania odtłuszczonej sylwetki dla milionów ludzi staje się głównym celem. Szczególnie istotne znaczenie ma to obecnie, gdy okres pandemii zostawił swój "ślad" także na naszej wadze. Co robić, aby zmaksymalizować utratę tłuszczu? Podsumowanie Kluczem do skutecznej redukcji jest dieta, warto różnicować trening, pracując np. od czasu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2654 Data: 2021-05-31 14:08:11
  • IGF-1- jak reguluje stężenie glukozy?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] może tłumić nawet wydzielanie insuliny z wysepek Langerhansa. Działanie IGF-1 w tkankach jest regulowane przez białka wiążące zwane IGFBP (ang. insulin growth factor binding protein) – białka wiążące IGF (podobnie, jak w przypadku hormonów tarczycy lub testosteronu). W otyłości i zespole metabolicznym następuje deregulacja wydzielania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3431 Data: 2018-11-06 00:30:19
  • To chyba jedno z najbardziej kultowych zagadnień. Często powtarzane, ale jednocześnie równie często błędnie interpretowane, co prowadzi do powtarzalności pytań, które zadają młodzi adepci siłowni. Spróbujmy w najprostszych (i najkrótszych) słowach rozwiać nieco mitów związanych z białkiem, które często nie dają spać zarówno młodym osobom, jak i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4640 Data: 2021-10-26 20:14:08
  • [...] C. IGF-1 jest znany od lat 50. XX wieku. Większość krążącego w organizmie IGF-1 jest związane z białkami osocza poprzez IGFBP (ang. insulin-like growth factor-binding protein). Na razie wyróżniono 6 rodzajów IGFBP. Ilość wolnego IGF-1 nie przekracza 5%. Badanie  Lange KH i wsp. badali wpływ pojedynczej, podskórnej dawki GH  na wydolność [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2381 Data: 2020-02-13 07:49:07
  • [...] pokarmowych, szczególnie jeśli ktoś stosuje klasyczne diety, dostarczające od 50 do 60% energii w postaci węglowodanów (15-30% energii w postaci tłuszczów, 20-25% w postaci protein). Czy dodatkowa suplementacja w trakcie pracy wytrzymałościowej zawsze przynosi korzyści? To zależy. Ustrój człowieka funkcjonuje w ramach określonych ram i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 718 Data: 2022-12-27 09:06:44
  • Trening siłowy dla organizmu jest momentem, gdy wprowadzamy nasze ciało w podniesione możliwości gromadzenia substratów energetycznych, co z kolei jest dobrą okazją na to, aby wykorzystać szeroko rozbudowaną suplementację. Odpowiednia mieszanka suplementów to znakomity sposób na to, aby podkręcić metabolizm, pozwolić mięśniom szybciej się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10045 Data: 2018-07-11 07:57:31
  • Wiele się mówi o pozytywnych skutkach diet opartych na produktach roślinnych, ale równie często wspomina się także o potencjalnych zagrożeniach. Każda dieta, która nas w jakiś sposób ogranicza, może prowadzić do niedoborów składników odżywczych a w konsekwencji do problemów zdrowotnych. Oczywiście wszystko się da zorganizować tak, żeby tego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1117 Data: 2021-08-16 15:44:46
  • Rodzaj diety, a trójglicerydy i zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Współcześnie najpopularniejsze są dwa główne modele diety tj. klasyczna, bazująca na węglowodanach (do 60% energii), umiarkowanej podaży tłuszczów (15-30%) oraz protein (15-25%) oraz bogata w tłuszcze, a uboga w węglowodany (większość energii zapewniana jest z tłuszczów). Jaki jest wpływ poszczególnych rozwiązań dietetycznych na zdrowie? Cóż, tego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1629 Data: 2021-12-07 09:13:29
  • [...] Lepiej zaraz po treningu spożyć białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH lub ich mieszanki) oraz węglowodany. Referencje: Vliet S. i in. Consumption of whole eggs promotes greater stimulation of postexercise muscle protein synthesis than consumption of isonitrogenous amounts of egg whites in young men https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28978542/

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1369 Data: 2022-08-25 06:23:02
  • [...] na co dzień, by dostarczyć odpowiednią jego ilość. Gigant zdradził, że spożywa co najmniej 1,5 g białka na kg masy ciała, czyli łatwo policzyć, że dzienna podaż wynosi 240 g protein. To naprawdę bardzo dużo białka. Ile posiłków dziennie zjada, aby dostarczyć pożądaną ilość białka? Codziennie spożywa 5-6 posiłków plus 2 koktajle proteinowe. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 939 Data: 2022-08-31 22:32:00